JUBILEJ ŠKOLE (1954-2004)

Istorijat škole ćemo pratiti kroz tri perioda:

·    Osmogodišnja škola ,,Rosulje”  od 1954. do 1957. godine,

·    Osnovna škola ,,Milan Radman” od 1957. do 1994. godine

·    Osnovna škola ,,Aleksa Šantić” od 1994. do 2004. godine.

 

OSMOGODIŠNJA ŠKOLA ,,ROSULJE” (1954. do 1957. godine)

Izvršni odbor gradskog narodnog odbora u Banjoj Luci, pocetkom 1947. godine, donio je odluku da se otpočne s izgradnjom četverorazredne osnovne škole u banjolučkom naselju Rosulje. Te godine postavljeni su temelji i urađene podrumske prostorije, ali je nakon toga, zbog nedostatka sredstava, izgradnja prekinuta do 1952. godine. Na inicijativu građana ovog djela grada nastavlja
se izgradnja Škole u cemu uzimaju učešća i građani svojim dobrovoljnim radom. U međuvremenu je, prema ukaznim potrebama naselja za osmogodišnjom školom, postojeći projekat proširen i 1954. godine školska zgrada je u potpunosti završena. Svečano otvaranje Osmogodišnje škole ,,Rosulje” je obavljeno
15.10.1954. godine. U Školi je formirano 14 odjeljenja: četiri razredne i deset odjeljenja predmetne nastave. Upisana su 472 učenika, 132 u nižim i 340 u višim razredima. Za prvog direktora imenovan je Miroslav Horvat, profesor.

izgradnja-skole

dolazak-u-skolu

sa-parade-dana-mladosti1957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSMOGODIŠNJA-OGLEDNA ŠKOLA ,,MILAN RADMAN” (od 1957.do 1993. godine)
U avgustu mjesecu 1957. god. Škola mijenja naziv u Osmogodišnju školu ,,Milan Radman”.Te iste godine za direktora Škole imenovan je Radomir-Ratko Jocić. U septembru 1958.god., Škola je kao jedna od 5 osnovnih škola u BiH, dobila ulogu i zadatak OGLEDNE škole u procesu reformisanja, obrazovanja i vaspitanja. Škola je imala veliki broj posjeta iz svih krajeva zemlje. Samo u školskoj 1960/61. godini, školu je obišlo preko 1400 prosvijetnih radnika kako bi se upoznali sa novim radom i izmjenili iskustva. Godine 1963. je ustanovljena nagrada za najboljeg učenika generacije ZLATNO PERO ŠKOLE. Poslije katastrofalnog zemljotresa, 26. oktobra 1969. godine, Škola je oštećena i nije bio moguć rad u njoj. Tu školsku godinu naši učenici i nastavnici su završili, u to vreme u bratskom gradu Splitu, koji im je pružio utočište. Sanacija školske zgrade je počela 1. maja 1970. godine i trajala je do 14. oktobra kada su učenici ponovo ušli u svoje učionice.

pred-skolom

 

 

 

 

 

 

 

OSNOVNA ŠKOLA ,,ALEKSA ŠANTIĆ” (od 1993. do 2004. godine)

U februaru 1993. godine, Skupština opštine Banja Luka donosi Odluku o promjeni naziva Osnovne škole ,,Milan Radman” u Osnovnu školu ,,Aleksa Šantic”, po istaknutom srpskom pjesniku i književniku.
U protekih deset godina Škola je prošla kroz cetverogodišnji rat koji je zahvatio našu zemlju i ostavio vidne tragove stagnacije i nazatka u životu i radu Škole. Nastava se u periodu 1992-1996. godina odvijala se u veoma otežanim uslovima. Mnogi nastavnici su bili na ratištu, u gradu nije bilo struje, grijanja, časovi su
često bili skraćeni, a i školske godine su bile skraćivane i do 10-tak radnih sedmica.Tek okončavanjem rata, shvatili smo koju je pustoš i ruševinu taj rat ostavio. Za 50 godina postojanja, Škola u Rosuljama je prebrojala 6780 ucenika i 380 prosvjetnih radnika. U svom životu i radu uvijek je nastojala da bude ugledna i uzorna i da bude po mjeri đaka.

SKOLA-ALEKSA SANTIC BANJA LUKA

 

 

 

 

 

 

 

JUBILEJ 1954 – 2004.

Za 50 godina postojanja škola u Rosuljama je prebrojala 6758 učanika i 353 radnika, od toga 285 prosvjetnih i 68 ostalih radnika.U svom životu i radu uvijek je nastojala da bude ugledna i uzorna i da bude po mjeri đaka.
Ovdje su izrastali uglavnom dobri ljudi: Istaknuti društveni, naučni i kulturni radnici, vrhunski sportisti, ljekari, čestiti radnici, uspješni poslovni ljudi.
Kroz generacije, ova škola i njeni nastavnici su ostali lijepo sjećanje i uspomena armiji đaka koji su kroz nju prošli – od Petrićevca, Šargovca, Drakulića pa do Česme, Banjalučkog polja, Bojića hana i Rosulja.
Vole đaci svoju školu, sjećaju se, danas zreli odrasli ljudi, svojih prvih slova i nesigurnih brojki, svojih prvih učitelja, strahova i radosti; svojih prvih školskih drugova, igrica u dvorištu škole i prašnjavih rosuljskih ulica kojima su hrlili ka njoj – svojoj školi.

Ovaj značajan jubilej smo obilježili sledećim aktivnostima:

  • Štampanje monografije o 50 godina škole
  • Uređenje školskog dvorišta
  • Uređenje i sanacija školske zgrade
  • CD i video prezentacija škole i uređenje VEB stranice
  • Sportska takmičenja
  • Smotra učeničkog stvaralaštva
  • Završna svečanost na Dan škole i Krsne slave ”Male Nikolice” 22. maja 2004. godine.