Školski list

dio 1

Kada nas neko pita šta je to što našu školu posebno izdvaja, na što smo posebno ponosni, navedemo svakako više toga. Poslije će nam, obično, biti žao što se nismo sjetili još nečega, ali nikada se nije dogodilo da zaboravimo da kažemo da je naš časopis “Prijatelj” jedna od naših najljepših i najdražih tvorevina.

Prvo izdanje časopisa “Prijatelj” realizovano je 27. januara 1999. godine. Prvih osam godina časopis je izlazio u crno-bijeloj tehnici, i u đačke klupe stizao je tri puta godišnje, dok se poteklih osam godina štampa u boji i izlazi dva puta tokom godine. Do  sada je izašlo četrdeset brojeva školskog časopisa. Od početka izdavanja časopisa ulogu tehničkog urednika već dvadeset godina obavlja nastavnica Tatjana Medarević, u okviru informatičke sekcije.

Moramo spomenuti da je u školi prije trideset godina jedno vrijeme izlazio časopis pod nazivom “Milan Radman”. Poslije je promijenio naziv u “Buba u glavi”. U dječijoj redakciji su bile mnoge sada poznate osobe iz kulturnog i javnog života Grada i Republike. Vjerovatno ćemo to moći reći za nekoliko godina i za članove sadašnje dječije redakcije.

Svi koji su prošli kroz redakciju znaju koliko je truda, mašte, znanja i vremena potrebno uložiti da bi se dobio jedan kvalitetan broj.

Sa ponosom ističemo da je dva puta, u okviru manifestacija “Ozrensko dragovanje”, a u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda, u konkurenciji osnovnih škola, naš časopis proglašavan najboljim u RS. Kako danas skoro sve škole izdaju časopis, konkurencija za ovu nagradu bila je izuzetno velika, utoliko nam ova nagrada više znači.

Svi naši uspjesi, priznanja, imena najboljih, najvrednijih, sve naše fotografije nalaze se na stranicama časopisa, zato on predstavlja zbornik naših radova, ličnu kartu naše škole.

Mnoge rubrike u časopisu su stalne, neke se mijenjaju. Pratimo zbivanja, nastojimo da budemo savremeni i zanimljivi i djeci i odraslima.

Sarađujemo i objavljujemo radove iz mnogih škola iz cijele Republike Srpske, pa i  Evrope. Stalno smo otvoreni za saradnju i nastojimo da opravdamo ime  našeg časopisa.

Svaki naš novi broj dostavljamo Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjelu za društvene djelatnosti Administrativne službe Grada Banja Luke, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, te osnovnim školama u okruženju. Prilikom susreta, druženja nastavnika, učenika i roditelja, naš časopis je poklon koji rado poklanjamo i  koji se rado prima. U domovima naših dragih prosvjetnih radnika u penziji on je draga literatura koja sjeća na godine provedene u učionici.

prijatelj2

dio