Recitatorska sekcija

Umjetničko kazivanje književnog teksta – recitovanje zauzima značajno mjesto u školskoj nastavi i u vanškolskim aktivnostima. Kao i druge umjetnosti, recitovanje je kroz vrijeme dobijalo različite oblike: nekada je bilo jednako muzici, tj. pjevanju stihova. Melodijsku osnovu je i danas u velikoj mjeri zadržalo, mada se više približilo smirenoj jednostavnosti savremenog običnog govora.
Jedna riječ može da ima mnogo značenja, zavisno od cjeline misli u kojoj se nađe, a tako se može i izgovoriti: u nebrojenim nijansama boja. Koju ćemo joj boju dati – pitanje je našeg umijeća da vladamo jednom od najvećih umjetnosti – umjetnosti govora.
U tom cilju i ove, kao i ranijih godina, u našoj školi radi recitatorska sekcija starijeg školskog uzrasta. Za rad u sekciji posebno su zainteresovani učenici šestog i sedmog razreda. Družimo se ponedjeljkom odnosno srijedom, jednom nedjeljno.
U toku rada učenici analiziraju i uvježbavaju sadržaje za nastup povodom školskih priredbi i svečanosti (recital, pojedinačne pjesme), uče se priprodnom i iskrenom kazivanju, upoznaju govornu umjetnost (iz istorije pozorišta i drame), razvijaju stvaralačke sposobnosti, pripremaju se za takmičenje u recitovanju (govoru), kroz javni nastup uče da oslobađaju ličnost u govoru, navikavaju na disciplinu kroz izvršavanje povjerenih zadataka, a radi postizanja zajedničkog uspjeha.
Članove recitatorske sekcije očekuje i učešće na Gradskom takmičenju recitatora. U dosadašnjem radu, zaintersovani učenici su postizali dobre rezultate, što očekujemo i naredne godine, i nadamo se novim uspjesima.
Recitovanje je oblik govorenja u kome riječi oblače svoje najsvečanije ruho. Moglo bi se reći da je recitovanje, ipak, umjetnost za sebe, pa zahtijeva sasvim specifičan pristup i nameće posebna pravila.
Recitatorska sekcija može u svom radu u velikoj mjeri da uđe u tajne ove umjetnosti i da obezbijedi kreativno ispoljavanje i razvijanje mladih – njihove mašte,misli, osjećanja i mnogih pozitivnih osobina volje i karaktera. Recitatorsku sekciju vodi nastavnica Sanela Predragović.