Hor i orkestar

Dragi moji veliki i mali muzičari i ljubitelji muzike , kada  su mi rekli da se i ja oglasim  (a pri  tome ne pjesmom ili svirkom) našla sam se pred velikim izazovom.  Poznato je da je muzika hrana za dušu, da okrepljuje i da u svim segmentima pozitivno djeluje na ljude. Kroz rad na časovima muzičke kulture djeci otvaramo prozore za nove vidike i trudimo se da ih podstaknemo i usmjerimo na kreativnost. S obzirom da je kabinet muzičke kulture opremljen i tehnički i muzički, izvođenje nastave je pravo zadovoljstvo. Od opšte muzičke pismenosti pa sve do života najpoznatijih kompozitora, upoznavanja muzičke tradicije i svog i drugih naroda, učenici kroz nastavu imaju jedinstvenu priliku da “putuju” kroz taj čarobni svijet.

U školi su veoma aktivne sekcije Veliki hor i Orkestar koji su nosioci svih kulturnih manifestacija u školi. Broj učenika koji dolaze na hor je izuzetno veliki što pokazuje veliku ljubav učenika prema muzici,  a meni kao nastavniku veliku podršku i obavezu da nastavim istom  predanošću i sa istim žarom.

U želji da njegujemo našu tradiciju i kroz igru i kroz pjesmu, aktivna je još jedna sekcija a to je Pjevačka grupa. Djevojčice i dječaci koji su izuzetno talentovani i požrtvovani uče tradicionalne pjesme ( jednoglasne i višeglasne) i sa velikim uspjehom ih prezentuju. Za svoj rad  članovi svih sekcija  nagrađeni su najvećim i najboljim poklonom, a to je gromoglasan aplauz publike.

U orkestru učenici  pokazuju svoje izvođačke sposobnosti na pojedinim instrumentima, ali i spremnost na zajedničko muziciranje, za koji je potreban veliki trud i upornost.

Ove školske godine u orkestru imamo sljedeće instrumente: klavir, harmoniku, trubu, flautu, violinu, gitaru i prim (tamburica).

Eto, šta još da kažem osim da Vas sve pozivam da prvom prilikom dođete i budete podrška nasim dragim učenicima. Muzika zaista povezuje i zbližava ljude.

Gordana Majstorović, master etnomuzikolog

15008066_1309210532444040_1172724445_o

 

 

 

15034123_1309214149110345_112962230_o