Istorijat škole

U februaru 1993. godine, Skupština opštine Banja Luka donosi Odluku o promjeni naziva Osnovne škole ”Milan Radman” u Osnovnu školu ”Aleksa Šantić”, po istaknutom srpskom pjesniku i književniku.

U proteklih deset godina Škola ja prošla kroz četverogodišnji rat koji je zahvatio našu Zemlju i ostavio vidne tragove stagnacije i nazatka u životu i radu Škole, godine konsolidacije, oporavka i povratka u normale tokove sa značajnom tendencijom napretka.
Nastava se u periodu 1992-1996. godina odvijala u veoma otežanim uslovima. Mnogi nastavnici su bili na ratištu, u gradu nije bilo struje, grijanja, časovi su često bili skraćeni, a i školske godine su bile skraćivane i do 10-tak radnih sedmica. Tek okončavanjem rata shvatili smo koju je pustoš i ruševinu taj rat ostavio. Mnogo je djece ostalo bez roditelja, najčešće bez očeva, mnogi su iz izbjeglih i raseljenih porodica, bez sredstava za egzistenciju, sa ratnim traumama.
Osnovni zadatak škole je bio da sanira psihološka stanja kod naših učenika, ublažavajući traume kroz koje su mnogi prošli. Nakon ovoga, snažnim koracima smo krenuli ka osavremanjavanju nastavnog procesa i poboljšavanju uslova rada. Rezultati koje škola iz dana u dan postiže, uvjeravaju nas da se vraćamo uspješnosti ove škole iz perioda kad je ona bila ogledna.

Proteklih pedeset godina školu je završilo 3.973 učenika:
Odličnih 933
V.dobrih 1284
Dobrih 1390
Dovoljnih 366
Na njihovom obrazovanju i vaspitanju radilo je 285 prosvjetnih radnika, a školom je rukovodilo osam direktora:
Od 1954. – Miroslav Horvat
Od 1956. – Šemso Tabaković
Od 1957. – Ratomir Ratko Jocić
Od 1972.– Rajko Vukojević
Od 1977.– Dušanka Bilbija
Od 1982.– Stevo Knežević
Od 1992.– Vidosav Lolić
Od 1998.– Tatjana Radoja.

Školskom 2003/04. godinom otpočelo je devetogodišnje osnovno školovanje u Republici Srpskoj. Učenici se upisuju u školu sa 6 godina.