Međunarodni dan matematike

Prošla sedmica je protekla u obilježavanju Međunarodnog dana matematike.
U okviru Aktiva Društva matematičara Grada Banjaluka, održanog 12.3.2022. godine na PMF-u, predloženo je da se ovaj datum obilježi u školama, promoviše MATEMATIKA i Prirodno-matematički fakultet.
Materijali su putem viber grupa dostavljeni učenicima naše škole i date su smjernice za obilježavanje Međunarodnog dana matematike u školi. Dan je prerastao u sedmicu matematike u kojoj su učenici radili istraživanja o životu i djelu odabranih matematičara. Učenici 6. razreda su se bavili radom Eratostena i Fibonačija, učenici 8. razreda su istraživali Pitagoru i Dekarta, a učenici 9. razreda matematičare koji su se bavili izučavanjem broja PI.
Pravili su panoe, prezentacije, organizovali kviz – takmičenja i radionice za učenike i predavanje za roditelje. U svojim radovima su ostvarili korelaciju sa fizikom, biologijom, istorijom, geografijom, književnosti, likovnom i muzičkom umjetnosti, sportom, tehnikom, arhitekturom… Napravili su poveznicu sa zemljama i vremenskim epohama u kojim su ovi matematičari radili i stvarali i bitnim događajima iz drugih oblasti života, nauke, umjetnosti, politike koji su se dešavali uporedo ili na te datume nekih drugih godina.
Učenicima je proslijeđena još jedna korisna informacija: od 5.3.2022. svake subote od 10:00 do 12:00 profesor PMF- a Duško Jojić drži besplatnu školu matematike za sve takmičare i učenike 8. i 9. razreda koji vole matematiku i žele da nauče nešto više.
Tokom aprila je za učenike srednjih škola planirana i besplatna priprema za polaganje prijemnog ispita iz matematike.