Učenici donose užinu za cijelo odjeljenje!

Za razliku od većine današnjih đaka koji se isključivo hrane u pekarama i na kioscima brze hrane, učenici devetog razreda OŠ „Aleksa Šantić” na smjenu donose užinu od kuće, i to za cijelo odjeljenje!

Mada u blizini škole imaju mnoštvo prodavnica i pekara, đaci devetog razreda OŠ „Aleksa Šantić” užinu najčešće spremaju sami ili uz minimalnu pomoć majki. Svaki dan hranu donosi drugi učenik i kada se sve sabere, na kraju mjeseca ispostavi se, osim toga što su se zdravije hranili, da su naučili i da spreme novo jelo. Uštede i lijepu svotu, koji bi inače potrošili na brzu hranu i razne grickalice.

“Uglavnom se dogovorimo ko će koji dan da nosi hranu i onda sutradan znamo ko nosi ručak i kome da se obratimo. Evo, danas na meniju imamo domaće sendviče sa ajvarom i pekmezom, pa ko šta voli. Znali smo da nosimo i domaću pitu, kajganu, čvarke, pa čak i pasulj i sarmu. Uživamo u tome i ni najmanje nam nije teško, jer na taj način učimo da pripremamo hranu, a i više se družimo. Vidjeli smo da druga odjeljenja idu našim stopama i shvatili smo da činimo pravu stvar”, kaže Bojana Maksimović, učenica devetog razreda.

Njena drugarica Ana Marković dodaje da im nije strano da naprave kokice i da između časova počaste i druga odeljenja.

“Sve nam je to jako zabavno i raduje naše roditelje, jer znaju da jedemo domaću i zdravu hranu. Učim da pravim palačinke i biće mi veliko zadovoljstvo da ih donesem i podijelim s drugarima”, kaže Ana.

Donošenje ručka u školu čak su pretvorili u neku vrstu takmičenja, ali se nikada nisu posvađali oko toga čiji je bolji.

Jovana Mačkić iz vesele kuvarske družine devetog razreda OŠ „Aleksa Šantić” priča kako joj ne predstavlja ni najmanji problem da priprema hranu za svoje drugare.

“Volim kada donesem hranu u školu i kada kući vratim prazne posude, jer znam da je bilo odlično i uvijek mi bude drago kada dođe na mene red da donesem ručak. Naučili smo svašta otkako sami spremamo hranu, a i pohvale koje redovno stižu nisu zanemarljive”, kaže Jovana.

Ona dodaje da nije sramota nositi hranu od kuće, kako neki njeni vršnjaci misle, već je to navika koju bi trebalo da usvoje i drugi.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *