Stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja

„Vlada Republike Srpske, na inicijativu premijera, donijela je odluku na osnovu koje će se finansijski stimulisati upis učenika u određena deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica”, potvrdila je ovo na današnjoj konferenciji za novinare ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je riječ o novčanoj naknadi na mjesečnom nivou.

„To konkretno znači da ćemo za sve učenike koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalne zajednice obezbijediti novčanu naknadu na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM te snositi troškove prevoza”, potvrdila je ministarka Trivić.

Ona je istakla da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.

„Deficitarna zanimanja u pojedinim lokalnim zajednicama, između ostalih, su zanimanja modni krojač, modni obućar, modni galanterista, zidar, armirač – betonirac, pekar, mesar, bravar zavarivač, električar-elektroinstalater, alatničar, pekar, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, kuvar, rasadničar i druga zanimanja potreba tržištu rada”, rekla je ministar Natalija Trivić i dodala da je razgovarano sa privrednicima da omoguće zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, a po završetku srednjih škola.

S ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole. Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama.

U skladu sa tim, u banjolučkim srednjim školama riječ je o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.

Osim u Banjoj Luci, zanimljanje bravar zavarivač je deficitrano i u sljedećim gradovima i opštinama: Čelinac, Prijedor, Kozarska Dubica, Doboj,Petrovo, Brod, Derventa, Šamac, Bijeljina, Lopare, Zvornik, Šekovići, Milići, Bratunac, Rudo, Gacko, Nevesinje i Bileća.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitrano je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju; alatničar i pekar u Prijedoru; zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju; kuvar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grejne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista u Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici; obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi.

Pregled svih deficitarnih zanimanja za koje će Vlada Republike Srpske finansirati stipendije u iznosu od 100 KM i prevoz na mjesečnom nivou, učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole u školskoj 2020/21. godini dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net), na stranici Ministarstva prosvjete i kulture ovdje.

Preuzeto sa sajta Vlade RS