Putovanje na “Radost Evrope“

“Radost Evrope“ je najveća i najstarija manifestacija dječijeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969.godine povodom Svijetskog dana djeteta. Početkom oktobra u Beograd stižu djeca iz mnogih zemanja Evrope-igraju, pjevaju,glume,a prije svega se druže i dobro zabavljaju.Tako Beograd postaje dječija prestonica Evrope svake godine od 1.do 5.oktobra.

Dječiji pjesnik, Duško Radović je jedan od osnivača manifestacije i njegovi stihovi „Spuštajmo potoke u reke široke razvijajmo leve i desne pritoke“ , bili su moto ovogodišnjeg susreta.

Ove godine i nas je put odveo u Beograd. Naša škola je učestvovala na manifestaciji sa grupom od 20 učenika i tri nastavnika-pratioca. Pripremali smo ritmičke igre, moderni ples, likovne radove, šili kostime za nastup.Dosta truda i rada više od pola godine smo uložili kako bi smo dostojno predstavili našu Republiku Srpsku, Grad Banju Luku, kao i školu „Aleksa Šantić“. Zvanično Škola je bila predstavnik Bosne i Hercegovine.

U tih pet dana djeca su se družila u Karnevalu kroz centar grada,zatim programom u „Dečijem kulturnom centru Beograda“.Jedan dan su proveli na Adi Ciganliji u sportskim aktivnostima.Centralna manifestacija Susreta je nastup grupe na Svečanom koncertu u „Sava Centru“gdje su plesnom tačkom „Akvarijum“bili veoma zapaženi.

Na likovnom konkursu čija je tema uvijek „Rečnik prijateljstva“(dete,Evropa,hleb,igra,knjiga,ljubav,majka,mir,otac,pesma,prijatelj, ptica,radost,sloboda,sunce) naša učenica Nataša Šikarac je dobila diplomu za likovni rad , kao i Škola „Pohvalu za kolekciju“.

Za vrijeme boravka u Beogradu domaćin nam je bila OŠ „Sonja Marinković“ iz Zemuna.Učenici naše škole su bili smješteni kod svojih vršnjaka te škole. Sa domaćinima smo ostvarili divno prijateljstvo i obećali smo jedni drugima da će se druženje nastaviti u Banjoj Luci.

U svim ovim aktivnostima imali smo podršku naših roditelja koji su svojim prilozima pomogli da nabavimo i sašijemo potrebne kostime za odlazak. Posebno bih istakla podršku Grada koji nam je obezbijedio sredstva za put do Beograda.

Naš boravak u Beogradu smo iskoristili i upriličili naše učešće u kultnoj emisiji RTS „Žikina Šarenica“ što je za učenike bilo jedno potpuno novo iskustvo i radost.

Naši učenici su se vratili prepuni najljepših utisaka i uspomena na brojne nastupe i nova prijateljstva.

Najveća vrijednost manifestacije“Radost Evrope“je upravo međusobno druženje djece, upoznavanje kultura,tradicije, igara,folklora drugih zemalja.

Tatjana Radoja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *