Programiranje na micro:bit uređajima

Poslije uspešnog prvog WBDS-a koji je 2017. godine održan u Trstu, ovogodišnji samit okupio je više od tri hiljade učesnika među kojima su se kao govornici našli i predstavnici vlada, međunarodnih institucija, preduzeća i istaknutih pojedinaca sa željom da se regionalna ekonomska saradnja dovede na viši nivo.

Cilj ovogodišnjeg samita je sumiranje dosadašnjih rezultata regionalne digitalne saradnje, razmena ideja i planova za unapređenje IKT sektora, kao i predstavljanje najboljih regionalnih IT kompanija i startapova u okviru sajamskog dela.

Digitalni samit, u kojem kao dobitnici specijalnog priznanja na takmičenju u projektu ,,Škola za 21. vijek, iz BiH, učestvovale su samo naša škola i JU OŠ ,,Aleksa Šantić” Ugljevik.

Nagradu za inovativnost osvojila su dva brata Ivan i Igor Marković, učenici naše škole. Inspiraciju za svoj projekat braća Marković su pronašli u želji da pomognu svojoj majci pri parkiranju, te su tako kreirali niskobudžetne parking senzore za njen auto.

Braća Marković, trećeplasirani na državnom takmičenju u Sarajevu, o micro:bitu kažu da nisu baš odmah bili oduševljeni tom spravicom.

– Trebalo nam je malo vremena da se upoznamo s micro:bitom, ali kada smo shvatili na koji način radi jako smo se zainteresovali, jer smo shvatili da je to budućnost. Od tada smo kreirali brojne projekte s njim, od kojih je najbolji ovaj kojeg smo predstavili – rekli su oni.

Učesnici su imali zadatak da naprave projekat koji će riješiti neki realan problem uz pomoć džepnog računara micro:bita. U takmičenju, koje je dio projekta British Councila “Škole za 21. vijek”, učestvovalo je ukupno 13 škola iz šest zemalja regiona.