Polazak djeteta u školu


Nama koji radimo u školi april i maj su uvijek bili najdraži i najveseliji period školske godine, zato što nam na upis u školu stižu đaci prvaci. Ove godine nije tako, tužni smo što druženje sa najdražim đacima moramo da odložimo zbog dobro poznatih razloga.
Međutim, pripreme za polazak u školu teku i roditelji mogu puno učiniti kako bi pomogli svojim prvačićima da se lakše prilagode zahtjevima i životu u školi. Djeca koja su razvila socijalne vještine i emocionalnu zrelost neće imati problem sa prelaskom iz vrtića u školu. Važno je razgovarati sa djecom o školi, o zanimljivim i uzbudljivim stvarima koje će naučiti, potrebno je ohrabriti njihovu radoznalost.
Prije početka škole, trebali biste naučiti dijete put od kuće do škole, prošetajte oko škole, igrajte se na školskom igralištu. Nadam se da ćemo vam uskoro imati priliku pokazati školu iznutra, kako izgledaju učionice, prostor produženog boravka.
Razvijajte pozitivnu sliku o školi i učiteljima kod svoje djece. Nije dobro plašiti djete školom niti učiteljice predstavljati strogim i opasnim. Djete treba stvoriti sliku škole u kojoj se uči, napreduje, postaje sposobnije i pametnije, a učitelji su tu da pomognu djeci da nauče mnoge zanimljivosti.
U dogovoru sa djetetom, pripremite prostor za učenje i pisanje zadaće. Neka samo izabere kakav sto i stolicu želi, kakav pribor, torbu želi, odjeću za početak škole. Poželjno je već tad uspostaviti pravila vezana za prostor i vrijeme učenja i pisanja zadaće, jer ćete time olakšati usvajanje radnih navika kod djeteta. Bilo bi dobro postepeno navikavati ga na nešto mirnije aktivnosti, da sjedi za stolom,da češće koristi olovku ili bojice. Crtanje, bojenje, pričanje priča, učenje kratkih pjesmica i slične aktivnosti će olakšati prilagođavanje na rad u učionici i polazak u školu.
Djeca koja su razvila samopouzdanje i povjerenje u svoje roditelje značajno se lakše adaptiraju na novonastale okolnosti i ritam školskih obaveza. Razgovarajte kako i od koga bi sve mogli zatražiti pomoć, ako im nešto nije jasno ili imaju problem.
Tokom ljeta postepeno navikavajte dijete na promjene koje slijede – koliko će vremena provoditi u školi, koliko kod kuće, da nauči da se samo spremi za školu, da se samo pobrine za higijenu. Takođe, iskoristite ovaj period do početka nastave da se dobro upoznate sa osobama koje će brinuti o djetetu kada je kod kuće. Adaptacija će biti potrebna i na vrijeme koje dijete provodi kod kuće u novim okolnostima.
Nama u stručnoj službi, a i učiteljima bi od velike koristi bile informacije iz vrtića koje vaspitači bilježe u Knjigu za praćenje razvoja i učenja djeteta, bolje bismo razumjeli ponašanja i osobine djeteta ili moguće probleme.
Još jedna stvar koju savjetujem svim roditeljima, ako ste u mogućnosti odvojite nekoliko dana godišnjeg odmora da prvu sedmicu nastave otpratite dijete u školu i dočekate ga po povratku.
Iskreno se nadam da ćemo se uskoro vidjeti, veselim se druženju sa malim velikim đacima.
Jelena Trišić, psiholog