Izvještaj sa ekskurzije VIII razreda na crnogorsko primorje

Detaljni izvještaj od ponedjeljka 10.06.2013. do petka 14.06.2013.

  1. 1.      Дан, 10.6. 2013. Понедјељак:

Полазак из Бање Луке у 5 часова ујутру. Возили смо се низ долину ријеке Раме и Неретве према Мостару, Стоцу и Требињу. У путу смо посјетили  манастире Тврдош и Херцеговачку Грачаницу у Требињу, како је било предвиђено програмом. Прошли смо границу уз мању контролу и наставили пут према Боки- Которској, Будви и Петровцу. У путу није било застоја нити било каквих проблема. Правили смо неколико пауза и дошли смо у Петровац око 19 часова.Дочекали су нас у хотелу“Касталаства“ гдје смо се смјестили у трокреветне и двокреветне собе.  Након смјештања у собе отишли смо на вечеру у ресторан који је нудио програм шведског стола. Послије вечере обишли смо Петровац како би ученици упознали мјесто. Послије вечерње шетње, вратили смо се у хотел око 23 часа. С обзиром на интерни договор ученика да прво вече не спавају, куповали су енергетска пића и пиве без алкохола на шта су били упозорени од стране својих разредника да то није уреду.  Ученици су се груписали по собама и били веома бучни што је узроковало и ломљење странице кревета и ломљење једног кључа собе.  Рецепција је обезбједила други кључ сљедеће јутро, а поправили су и кревет. Разредници су непрекидно дежурали до 3 сата ујутро након привидног смиривања ученика по собама.

  1. 2.      Дан, уторак 11.6. 2013. године:

Након слабо проспаване ноћи, услиједио је доручак и одлазак на плажу.

Послије доручка, Данијел Петковић  је пријавио нестанак телефона. Рекао је да га је имао у ресторану и након изласка из истог пријавио да је изгубио телефон.  Након  тражења у ресторану и у соби телефон није пронађен. Нестанак је пријављен на рецепцији.

Мања група дјеце је отишла самостално на плажу без наставника и у воду су отишли без надзора. Један од разредника је отрчао за њима, а дрига два наставника су дошла за њима са остатком ученика. Одвојили смо непливаче: Бојана Илић, Сузана Савановић, Бојан Самац и Милица Пајић. Наставник Владо је радио обуку пливања. Сви разредници су били на плажи и пратили дешавања у води и на обали, надзирали ђаке. Двије групе су без питања унајмила педалине нашто су их наставници упозорили да не смију то чинити без њихове дозволе .

Након притужби гостију на дешавања и галаму у претходној ноћи и не поштовања договора од стране ученика за јављање разредницима, за сваку активност,  директорица је сазвала састанак са ученицима и разредницима прије ручка. Наглашено је шта се у току боравка у хотелу не смије  дешавати  и речено је ако се не испоштује дисциплина и договор са разредницима, да ће се екскурзија прекинути и вратити се у БЛ.

Послије ручка је настављено купање до вечере. Дјевојчица, Милица Давичевић, пријавила је нестанак фотоапарата. Међутим, фотоапарат је исто вече пронађен, донио га је дјечак Владан Лазаревић ког којег је Милица навраћала у собу.

Вече смо провели у Петровцу у шетњи. У хотел смо дошли  у 23 часа.Ученицима је скренута пажња на ред и дисциплину у току ноћи.Дежурство наставника је било непрекидно до 3 сата ујутру. Дежурству се придужила и  директорица која је обишла ученике у собама и захтијевала гашење свјетла у 1 час.

  1. 3.      Дан, сриједа 12.6. 2013. године:

Доручак и припрема за Цетиње, одлазак уз музику и панорамско разгледање црногорске обале.  Представник Агенције је непрекидно показивала и упознавала дјецу са важнијим објектима и мјестима уз пут до Цетиња. У Цетињу је посјећен манастир, Двор и биљарда краља Николе. На ручак смо се вратили на вријеме. Послије ручка смо ишли на плажу. Једна ученица , Сузана Савановић, се купала у шорцу и мајици. Разредник ју је послао у хотел да се тушира и пресвуче. Вратила се у хотел, опрала косу и сушила је на промаји што је вјероватно допринијело да је одмах то вече добила температуру. Послије вечере смо ишли у Котор. Вече смо провели у Старом граду, посјетили смо цркву Св.Николе, упознали се са знаменостима Котора у даљој и ближој историји. Вратили смо се након 23 часа. Један сат смо уприличили са ученицима дружење уз гитару и тиху пјесму у близини хотела. Након ноћне свирке ученици су били у један сат у собама.На наше инсистирање и дежурство до 3 сата ујутро, успостављена је тишина. Сузана је већ добила температуру,дата јој је терапија и она је заспала.

   Ученици из собе 203, осмог један, пријавили су нестанак једног кључа.

  1. 4.      Дан, четвртак , 13.6. 2013. године:

Буђење у пола осам, у осам доручак и припрема ученика за одлаза на цјелодневни боравак у Будву. Након мјерења температуре Сузани Савановић која се није знатно снижавала, и ноћног дежурства над њом, лијекова (парацетамол, чај и туширање) одведена је у амбуланту гдје је обављен преглед.  Уведена је терапија антибиотицима. Директорица је остала са Сузаном у хотелу и још једном ученицом, Мајурић Дајаном, која се јавила да остане ради болова у стомаку. Чистачице су дошле да чисте собу и замолиле да не закључавамо врата и рекле да ће оне закључати. Остали ученици са разредницима су аутобусом отишли у Будву гдје су до ручка провели на плажи, купајући се . Ручали су у ресторану „Словенска плажа. У току боравка на плажи ученик Петар Максимовић је пријавио нестанак 20 еура из шорца.  Послије ручка су обишли Стари град у Будви. Поново смо се вратили на плажу и у   17 часова смо кренули за Петровац. Кад смо стигли у хотел,затекли смо неколико откључаних соба. Дјеца нису пријавила никакве нестанке ствари, осим пријављеног Милициног фотоапарата. Разредница Татјана Медаревић је умиривала Милицу да је могуће да ће се фотоапарат наћи (као и први пут) када се ученици буду спремали за повратак  и паковали кофере.

Послије вечере вратили смо се поново у Будву како би ученици купили сувенире за повратак и како би уживали у шетњи градом. Свим ученицима је наглашено да затворе балконска врата и закључају излазна, јер смо након доласка из Будва прије вечере нашли откључана врата.

У току боравка у Будви почео је јачи југо-вјетар. Шетали смо по Будви до 23 часа, када смо кренули за Петровац.  Када смо се вратили у хотел, ученици су затекли отворених неколико врата на балкону, на првом и  другом спрату. Дјеца су се уплашила и одмах су објавили да су им собе проваљене и „опљачкане“. Једна ученица је пријавила да јој је нестало 20 еура, друга 10 еура.  Плакали су, слали поруке родитељима и говорила да неће спавати у својим собама. Директорица и разредници су смиривали успаничену дјецу и разумним објашњењима покушали да успоставе ред. Објаснили су им да је вјероватно јак вјетар отворио њихова врата на балконима, која они нису довоњно уклопили, да се не плаше, да нико није био у њиховим собама.Углавном су се ученици смирили,почели паковање ствари за повратак кући.Дежурство наставника и директорице је поново било до 3 часа, док се сва дјеца нису умирила.

Наглашавамо, да је наставник Владо дежурао и обилазио свако вече око хотела, да дјеца буду сигурнија, а директорица и наставнице Татјана и Тања, код улаза у собе ученика. 

  1. 5.      Дан, петак, 14.6.2013. године:

Буђење ученика у пола осам и спуштање кофера код рецепције до осам. Разредник  осмог три је покупио ујутру, разбацане ученичке ствари са балкона и испод балкона(највјероватније их је разнио вјетар)и дијело испред хотела (чарапе, мајице, шорцеви, јапанке идр.). Одлазак на доручак  у осам часова,подијела ланч пакета и кретање за Бања Луку у 9 часова. Трајектом смо прешли Бока-Которски залив и наставили према Требињу и Стоцу. У Мостару смо ручали крај Неретве у ресторану ,,Алекса“ .Послије ручка  обишли смо Стари мост, Шантићев споменик и парк гдје је одржан час поезије, као  и кућу Ћоровића. Путовање се наставило даље уз корито Неретве и Раме, преко Макљена, даље смо се спуштали према Ускопљу, Бугојну и Доњем Вакуфу. Уз пјесму и дружење вратили смо се око 22 часа пред школу, гдје су нас дочекали родитељи.

Наглашавамо: Поједини ученици су заборављали ствари (мајице, торбице са телефонима и новчаником и пешкире) на плажи и у ресторану, гдје је особље ресторана наставницима доносило исте.

Разредне страјешине:

Владо Рудић, вођа пута

Тања Родић

Татјана Медаревић

Екскурзију ученика осмог разреда, пратила је и директорка школе.Са пуном одговорношћу тврдим да су наставници савјесно и потпуно обавили свој задатак,уз велику одговорност и напоре свих 5 дана.

На првом мјесту нам је увијек била безбиједност ученика, како у путу, тако и за вријеме боравка у црногорском приморју.У свим ситуацијама сам им била подршка и помоћ управо због безбједности ученика.Пошто сам била на лицу мјеста и управо тај последњи дан цијели провела у хотелу уз дјевојчицу која је добила температуру,тврдим да никаквих провала и пљачки наших ученика није било.У том крилу хотела само су били наши ученици и нико други није ту боравио, осим особља хотела и нас.Снажан југо је дувао и вјероватно отворио балконска врата која дјеца нису добро уклопила,о чему су писали разредници.

Исто тако ја морам напоменути да дјеца много заборављају и губе ствари, па и не знају гдје и кад су нешто изгубили. Исто тако веома неуредно држе своје собе, са разбацаним стварима на све стране(под,кревет,купатило,балкон,торба),тако да они у том општем нереду и не знају гдје им је шта.Собе су увијек отворене и они непрекидно трче из собе у собу,бораве једни код других, тако да је тешко и установити кад је шта нестало и ко би то могао бити.

Иначе у том хотелу смо само били ми, као дјечија група. Поред нас у хотелу су били група Талијана и Руса одраслих људи и једна група из Сплита.

Ја морам напоменути, да је веома тешко ученике држати под контролом у оваквим ситуацијама. Екскурзија и јесте једно неформално дружење и њима велика радост. Ми смо се цијелим својим бићем трудили да им пружимо сигурност, радост и да такођер испоштујемо План и програм екскурзије у потпуности, што смо и успијели.

И зато изјава једне анонимне мајке и незадовољног дјетета, као и неаргументован  чланак о „огорчењу родитеља“ школе „Алекса Шантић“, новинара Драгана Сладојевића,по обављеној екскурзији, може забољети и засметати више него све непреспаване ноћи и напори које смо поднијели.

Иначе, сутра дијелимо оцјене ученицима, па ћемо сазвати родитељски састанак ученика осмог разреда, у петак,21.јуна, на коме ћемо упознати родитеље са извјештајем о обављеној екскурзији и о овим дезинформацијама које се провлаче новинама,  па тако имати праву слику и мишљење родитеља о екскурзији.

Напомињем, да је за организацију и реализацију екскурзије за школску 2012/13.Годину испоштован у потпуности Правилник о извођењу излета, екскурзија и школе у природи, зашто постоји сва документација у Школи.

Директорка

С поштовањем  !                                                                                 Татјана Радоја

 

prva sjedala

u busu

 

pred Tvrdosom

u manastiru Tvrdospred hotelomna plazi 2

na plazi u Petrovcuu Cetinjuu Budvikod Aleksa

 


u Mostaru 2 u Mostaru restoran aleksa

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *